Sabtu, 22 November 2008

Panduan dan Pedoman

Kisahnya mengenai Syaitan yang tidak putus-putus mencari jalan untuk menghancurkan anak Adam dari mematuhi suruhan Allah. Suatu hari, ibu syaitan tengah berfikir bagaimana agaknya hendak mengenakan anak cucu Adam... dan tiba-tiba, dia nampak anaknya Khannaz, lalu dipanggilnya. "Khannaz, mari ikut mak. Kita pergi rumah nabi Allah Adam dan isterinya Hawa". Maka, pergilah kedua anak beranak syaitan itu merupai wajah manusia.. Pada ketika itu, nabi Adam a.s baru sahaja meninggalkan rumah untuk mencari nafkah,dan tinggallah Hawa keseorangan di rumah. Tiba-tiba, pintu rumah diketuk. Dibukanya pintu, dan bertanyalah Hawa "Siapa kamu?" Ibu syaitan menjawab "tolong jaga anak saya.. nanti saya akan datang untuk ambilnya balik" Hawa yang tidak mengetahui apa memberikan sahaja pertolongan.
Apabila Adam pulang, Adam terkejut dan bertanyakan gerangan anak siapa itu. Hawa berkata "Tak tahulah... tadi ada seorang wanita menyuruh kita menjaga anak ini sehingga dia datang semula." Nabi Adam a.s berfikir sejenak, dan "ini mesti anak Syaitan.. yang mahu mengganggu anak cucu kita.." "Jadi, apa yang harus kita lakukan?" Tanya Hawa. Setelah sekian lama berfikir... "Kita potong-potong dagingnya sehingga kecil dan gantungkan isinya di pokok luar rumah kita... Nanti, bila ibunya datang, biar dia nampak dan tahu anaknya sudah tiada... " idea Adam. Keesokkannya, ibu syaitan datang lagi ketika Adam keluar bekerja.
"Mana anak aku?" Tanya ibu syaitan pada Hawa... Hawa pun menjawab dan dengan jujurnya menerangkan apa yang telah mereka lakukan terhadap anak syaitan itu. Dengan tenang, ibu syaitan itu berkata.. "oh, ye ker?" dan kemudian, dia berteriak " Khannazzzzz.....!!! " dengan tiba-tiba, daging-daging Khannaz yang telah dikerat-kerat itu dan bergantungan itu bercantum kembali dan menjadi hidup serta menjadi Khannaz yang sempurna kembali... Ibu syaitan tidak berputus asa dan masih lagi datang pada keesokkan harinya dan masih meminta Hawa menjagakan Khannaz dan berpesan akan kembali lagi hari keesokkannya.
Apabila Adam pulang, terkejutlah beliau melihat Khannaz masih lagi hidup dan bermain-main di rumahnya. Hawa menerangkan apa yang berlaku. "Kita tidak boleh biarkan usaha syaitan untuk mengganggu anak cucu kita berhasil.." Kata Adam. "Lantas, apa yang harus kita lakukan?" Tanya Hawa. "Begini.. biar kita bakar anak syaitan ini... dan abunya kita buangkan ke laut.. Biarkan abunya di bawa arus laut dan ibunya tidak akan mendapatkannya lagi.." terang Adam lagi...
Keesokkannya, datang lagi ibu syaitan dan bertanyakan " Mana anak aku?" "Anak kamu, sudah kami bakar dan abunya kami buang ke laut!" Jawab Hawa. "Oh yer ker?.."kata ibu syaitan lantas meneriak " Khannaz...!!!!!" sekali lagi, abu-abu Khannaz keluar dari dasar lautan dan berkumpul dan bercantum semula menjadi Khannaz yang sempurna. Kemudian, ibu syaitan menyerahkan kembali kepada Hawa dan menyuruh untuk menjaganya.
Apabila Adam pulang, dan mendapati anak syaitan itu masih ada, "Ini tidak boleh jadi....Kita tidak boleh biarkan perkara ini berterusan." "Apa lagi yang harus kita lakukan?"Hawa bertanya lagi... "Begini sahajalah... kita belah dua kan anak ini. kamu telan sebelah, aku telah sebelah."Cadang Adam.
Ibu syaitan datang lagi pada keesokkan harinya, dan bertanyakan anaknya. "Mana anak aku?" Hawa berkata dengan penuh keyakinan "Kali ini, kamu tidak akan dapat kembali anakmu.... Kami telah belah dua, dan kami masing-masing telah menelan anak kamu."
"oh... iyer ker..." jawab ibu syaitan itu dengan sinis, lantas dia berteriak... "Khannazz....." "Iye mak... " Jawab Khannaz dari dalam badan Hawa... "Bagus anakku... bagus.... duduklah di dalam sana... Jangan kamu keluar sehingga hari kiamat nanti..."arah ibu syaitan pada Khannaz...
....................................................
Itulah ceritanya. Maka, bermulalah Khannaz dengan tugasnya dalam badan manusia sehinggalah ke hari ini.Tugasnya:-

Bila kita makan, diapun makan. Bila kita minum, dia pun minum... dan apa juga aktiviti yang kita buat, dia akan buat... kalau kita tidak mulakan dengan BISMILLAH...

Bila kita bersolat, dia akan mengganggu dan menjadikan kita was-was, dan tidak khusyuk...
membuatkan kita terlupa, keliru atau ingat-ingat lupa... Ubatnya.. banyakkan ASTAGHFIRULLAH
Khannaz akan berlari / bermain dalam darah kita... ubatnya... banyakkan ZIKIR
Sahabat Rasullullah pernah bertanya, bagaimana hendak mengelak dari Khannaz ini...PEsan Rasulullullah S.A.W, setiap apa yang dikerjakan, mulakanlah dengan BISMILLAH. Khannaz akan bertambah kurus, kelaparan bila kita berpuasa, dan bila mana suami isteri ber'sama' bacalah doa...

Surah An-Nas juga menceritakan hal yang sama yang buatkan diri kita was-was. Wallahualam.............

Tiada ulasan: