Selasa, 30 September 2008

Balik kampung...

Sebelum balik... kemas baju



lepas tu, kena service kete
kemudian dalam perjalanan balik kampung.... jem la pulak... tak sampai kampung lagi dah nak berbuka... kita pun berhenti carik tempak berbuka... teus pegi serkam pantai makan seafood...

tengah2 makan kakak dan adik jumpa kawan...

Shopping raya...

Sabtu malam ahad hari tu aku pi shopping baju raya anak2... untuk mak takde... budjet hanya untuk diorang sebab mak ngan bapaknya dah selalu raya.. bagi peluang kt diorang.. memula ke sogo pastu lintas ke jalan tar...
Tapi Ya Allah, ramainya umat.. aku tak larat nak jalan, anak aku (kakak) siap kena pijak dek giant sampai luka kaki dia... rasanya semua orang dah mula menjadi tak tentu arah bila nak bershopping raya... last2 aku tak tahan just lepak ngan hubby... tak larat

sebelum balik kitaorang singgah mamak makan sikit2...macam kira bersahur la jugak... hehehehehee

Sabtu, 27 September 2008

National Library....

sekarang aku kat library... teman hubby... sebelum ni dia kata nak berkampung sendiri kat sini... tapi semalam baik punya alasan yang dia bagi, Papa takleh pi library kalo takde mama! Ada ke patut, tapi aku suka gak sebab tak risau dia dok library sorang-sorang dikelilingi orang lain yang tah sapa2... nanti dia ngorat hubby aku... jenuh lak nak carik pengganti si botak bertahi lalat banyak... hehehehehee sorry papa...
hubby tengah siapkan assignment IAB dia.... aku lak boring apa lagi blogging la... meh tengok gambar library yang sunyi sepi ni....

Lady in red

Jumaat... semalam aku ke sekolah semula... terasa nak bergaya macam dulu2... jadik aku pakai kebaya meroon aku yang aku rasa cantik tu... tiba kat seklah baru aku ingat pagi ni ada majlis penyampaian sumbangan untuk anak yatim dan fakir miskin.... ramai gak parents yang datang...

seperti biasa sampai kat sekolah aku pi tulis attandence, sekali aku nampak ramai cikgu dok pakai baju merah... dekat 50% pakai baju merah... hahahahahaa...

Masa dalam majlis tu sempat gak aku snap gambar lady in red.... aku, faizah dan ija yang duduk sebaris pun termasuk dalam golongan lady in red....

ni aje gambar yang sempat aku snap... malu seh... ada GB ngan YDP PIBG lagi... kalo aku ngan member2 aje dah sah banyak lagi yang aku snap...

Kursus Robotic

Aku kena pi kursus robotic di UIA hari khamis lepas.... aku bz giler... GB suruh aku p sebab degree aku degree IT... hahahahahahaa... lawak... aku pu pi la.... kan slogan Saya Yang Menurut Perintah tu secara otomatik kena kt batang hidung aku bila masuk keje goverment....
maka hari khamis seharian aku berkampung kat UIA... heehehehee 5 minit aje dari rumah aku... wakakakakakaa... aku org kedua sampai... kira bagus gak la... tunggu kat pejabat fakulti engineering....

tepat pukul 9.00am datang seorang mamat, gaya simple cakap bahasa Indon... sekali rupanya dia la lecturer yang akan bagi talk kat aku... namanya Dr Riza... layankan aje... Memula tu boring sebab banyak sangat introduction... dah half way dia suruh buat demo... bestlak... aku pun terus celik mata sebab aku paham programming dia.... best menyingkap kenangan lama.. C programming...
aku berjaya membuat beberapa set programming yang Dr tu suruh... aku siap modified skit... ceh berlagak... saja dah lama tak tunjuk skill... kehkehekeh.... lepas tu dr tu tunjukkan contoh model robot yang diorang bina.. best... tercabar aku. Aku nak buat gak, boleh ke???

Sup Gear box Sdn Bhd

Hari selasa malam rabu lepas aku teringin sangat nak makan sup gear box.... oleh kerana hubby aku sayang sangat kat aku, maka dia pun meng'offer'kan diri untuk membeli kaki lembu... maka aku dengan bangganya terus bersetuju... sapa tak nak.. supyang lama diidamkan sekarang di'offer' depan mata... aku ngan hubby pun terus ke kedai menjual daging lembu... hehehehee... bukan kedai tapi stall aje...

hubby aku pilih salah satu kaki yang tergantung... RM8 sekilo... kira okla tu... total yang kena hubby aku bayar RM25... satu kaki tu.... dapat 3 ketul gear box... besar...
aku terus balik bersihkan dan masak untukberbuka... sup gear box terbaik... hehehehehe

penuh satu periuk aku tulang kaki tu... hubby aku masak 2 ketul... cukup ke???? tengoklah kelazatan sup aku yang tengah dimasak di atas dapur... hehehehehee

hhahahahaaa... rupanya banyak giler 2 ketul gear box tu... aku sampai semalam... hari jumaat masih lagi ada supnya... selama 2 hari aku tak masak lauk sebab sup tu masih banyak.... padan muka... memula kata tak cukup....

Meeting Guru Kali ke 4

hari Rabu hari tu ada meeting guru kat sekolah aku.. aku yang baru masuk ni hanya paham skit2 pasal meeting tu... yang general tu boleh la kau paham... tapi bila tiba hal2 yang spesifik ke satu2 bidang tu susah gak aku nak paham.... oklah tu aje cite meeting aku kali ni... tengok la skit gambar situasi aku meeting bersama-sama kekawan aku....

barisan pentadbir sedang berucap

aku dan faizah tgh khusyuk mendengar.... hehehehheee

Huda yang mulanya mengantuk bertukar segar bila meeting abis

Rabu, 24 September 2008

Ani sup utara...

semalam hubby ajak jalan2 carik makan... memula cadang nak makan roti canai... tapi aku refuse.. aku kata tak nak ikutla kalo makan roti canai... lagipun adik dah tido. sekali hubby aku boleh cakap nak makan piza... mana boleh aku tak ikut kalo makan benda alah lain... wajib ikut. lagipun aku nak carik lips ice, yang lama dah dijahanamkan oleh anak kesayangan aku... tak tahu yang mana satu??? last2 hubby aku bawak ke ong tai kim... nak carik farmasi yang masih bukak pukul 10pm... wakakakakaa... sampai2 semua dah tutup... jadik aku muncungkan mulut ke yang sedia mucung.... then hubby aku terus direct ke rumah baru aku... dia nak try lepak2 kat platinum walk... best giler suasana dia.... bersih aje... tak tahu lak dah lama2 nanti...


memula nak carik malis corner... pusing punya pusing tak jumpa... jadik terus laki aku ubah hala tujuan untuk ke ani sup utara... dah sampai, order time... aku seperti biasa tembikai laici... kakak air epal.. papa share air ngan kakak + bihun sup... tetiba aku terpandang sup gear box... bestnya dah lama aku megidam nak makan benda alah tu...

tanya ngan waiter, gear box ada yang berapa Rm aje malam ni... dia kata RM45. Mak ai.. tak makan seminggu aku.. budjet sama macam pi pasar untuk stok seminggu... jadik aku telan air liur aje la... lain kali ada duit lebih2 aku akan hidangkan tekak ku dengan sup gear box tu... sabar....

Buka puasa 23hb

Hari ni aku masak... kari ikan nyok2 stail mamak... tak letak santan...
tapi aku tak makan pun sebab wajib makan asam pedas ikan duri... walaupun lauk semalam.. aku kan orang johore tak sah kalo tak makan asam pedas... tapi hubby aku paling tak suka makan asam pedas sebab lepas makan sakit perut.... lauk goreng seperti biasa ikan goreng dan bilis goreng. Sayurnya pulak ya ibu2 kacang buncis goreng... petang semalam aku tak buat apa2 pun kuih muih untuk santapan suamiku tercinta. Tapi untuk menu hari ini dia dah request kuih ketayap.... Insya Allah aku akan buat... tak pun buat kuih cek mek molek... tu pun senang gak... tengok la macamana mood aku hari ni....
Tapi apakah main menu untuk aku malam ni???? poning2.... buat ayam bakar balut foil kot.. sedap gak... tapi malam ni hubby aku ada plan nak jumpa member2 future GB dia kat ulik mayang....

Selasa, 23 September 2008

keje hari ini 23.9.2008

hari ini murid tahun 4 periksa... jadik aku hanya ada kelas ngan budak tahun 5 aje... jadik hari ni aku banyak free... aku kena key-in semua data dpulih yang ppd nakkan...

pagi ni ada 3 ketul aje budak aku.... tu pun biasanya 2 ketul aje budak... budak 5G pulak langsung sorang pun tak datang....

Restoran yang tak best...

semalam aku pi jalan2 carik makan... pegi sampai keramat.... hubby aku terus pi restoran mak tim....
aku memula mintak menu sebab 1st time aku datang tempat tu.... ok memula aku order air tembikai... tapi mamat waiter tu tak dengar... lepas tu aku tukar jadik air manga... kitaorang order 3 air mangga.... lepas tu aku order tauhu bakar.... tapi rupanya mamat tu pekak... air sampai, tapi tunggu punya tunggu tak datang gak tauhu bakar aku.... mana taknya... tengah ambik order boleh sembang2 tu yang tak dengar apa yang aku order...
Aku tunggu takde gak... hubby aku yang memula nak order nasi beriani pun tak jadik sebab layanan diorang... lain kali aku malas nak pi sana....

Isnin, 22 September 2008

Lampu kelip-kelip

hari ni papa pasang balik lampu kelip2 kat balkoni.... dua2 seronok tengok lampu....

kakak siap nyanyi.. nyanyi lagu raya....

adik lak sebut.... nyok2 erah, iru, uning.... antik...


dan lagi landing kat balkoni.... comel..

video

22 puasa...

Dah 22 hari kita berpuasa... tinggal lagi 8 hari aje lepas tu kita semua boleh makan waktu siang... hari ni td ex-bos aku msg kata cek aku dah siap.... Alhamdulilah... aku boleh bayar gaji maid aku.... aku boleh tukar tayar... beli tudung, baju raya anak2, baju raya aka baju keje aku... bestnya... kali ni aku nak pakai baju kebaya aje... sebab tahun lepas aku dah puas pakai baju kurung... kali ni aku nak bergaya time beraya... hahahahaa....
Aku nak beli handbag... aku nak beli kasut... aku nak beli macam2.... banyak sangat ke cek aku tu???? hahahahaa.. tak banyak mana tapi aku ni bukan minah branded jadik aku rasa cukup2 la duit aku.... insya Allah...
Tapi yang paling penting untuk anak2 aku la semestinya...
Ni koleksi video anak2 aku masa diorang main2 kat selayang mall

video

Ahad, 21 September 2008

Roti canai & tandori Zameer

Malam ni dan malam sebelumnya aku ngan hubby terasa nak makan roti canai zameer... bukan roti tapi kuah karinya yang power.... pukul 10.00pm semua dah siap2 nak tido... tapi aku cakap ngan hubby.... taknak pi ke papa? terus hubby aku bangkit dan siap2 nak pi Zameer... terkejut aku sebab aku dah siap berselimut... esok keje.... tapi keinginan kari itu terlalu menebal jadik aku gagah gak bangun... dua kecik2 tu dah berlompat gembira sebab nak jalan2....

10.10pm terus gerak... aku tak calit apa2 pun kat muka. kira natural habis... hahahahaa... natural ke????

Kitaorang pi Nasi Kandar Zameer... owner kedai mamak ni ialah orang melayu dan golongan terkenal gak... rasanya mcm orang dari bukit aman... rasanya la.. kalo dulu lepas balik dari pasar kitaorang singgah makan roti canai.... masa tu mesti aku jumpa owner Zameer Nasi Kandar...

malam ni aku order roti canai dan milo tarik.... papa lak roti ngan air suam... kakak hanya roti.... adik makan ngan mama.... tapi dia yang banyak makan sebab aku dah full makan berbuka... saja gatal2 nak makan sebab kat lidah terasa kari Zameer....

Lepas order roti, papa tambah tandori.... tapi tandorinya hangus mcm tandori arang... hahahahaaa... tapi aku ngap aje.... sama ngan adik.... kakak payah nak makan, jadik tak payah paksa... cuma kena pujuk skit aje tp mlm ni tak makan pujukan..

sampai rumah dekat pukul 11.00pm... kejab giler.... ni dah mengantuk nak tido

Adik dan kakak

kesian diorang... sejak papa stop astro diorang takde apa2 nak buat.... kalo tak asyik tengok kartun aje..... playhouse disney semestinya... kang kadang sampai mama hafal cite pocoyo tu.... tak pun mickey mouse clubhouse... sebab dari pagi sampai le malam playhouse disney aje... diorang akan berhenti tengok bila gaduh rebut remote dengan papa atau mak lang... takpun mama boring mama ambik remote then tukar channel terus sembunyikan remote... last2 kakak ikut style mama... dia akan sembunyikan remote sampai satu rumah carik pun tak jumpa sebab tempat dia memang bagus.... macam tak terfikir dek mama atau papa....

tapi sekarang ni dah takde gaduh2 pasal remote.... bila malam aje... dua beradik ni duduk depan pc mama, main game.... tapi game tu adalah course ware yang bagus sebab dia untuk preschool dan kindergarden punya... mama beli kat china town.... kira oklah tu... dari tengok pocoyo ada gak akiviti yang membuat mereka belajar secara tak langsung.... bagus!!!!

masalahnya sekarang gaduh pasal pc lak... kalo mama nak buat keje guna pc pasti kakak merajuk sebab dia takleh main game.... nanti mama beli laptop mama sendiri, pc tu mama wakaf kat kakak.... tapi mama akan belikan kakak lcd screen... biar nampak bergaya skit... hehehheehee





Pergi pasar...

Seperti biasa hari ini pagi2 aku pi pasar.... memula cadang nak pi pasar lepas sahur... tapi my hubby request nak sambung tido lak... aku aje tak sambung tido.... semua yang lain lena diulik bantal.... hahahaahaaa...

Pukul 7.00am aku dah gerak hubby ajak pi pasar.... tapi disebabkan terlalu sayangkan matanya.... aku layankan aje.... biar dia tido sampai pukul 8.00am.... kali ni aku dah siap utk ke pasar... tepat pukul 8.15am kami gerak dari rumah....

singgah bank dulu.... biasala....

pastu terus ke pasar.... tapi mak ai.... mahalnya harga ikan hari ni... ikan pelaling rm8 sekilo.... biasanya paling mahal pun rm6 sekilo.... last2 my hubby kata kita beli ikan besar2 baru puas hati lagi pun bukan makan kerap macam hari tak puasa....


ikan yang kami beli ialah ikan nyok-nyok, ikan duri (ni aku yang request), ikan bawal putih, ayam, kerang, sotong kembang dan udang.... sayur untuk minggu ni.... kacang buncis, peria katak, kobis dan tomato.... yang lain2 cili api, cili besar, serai, pelbagai daun spt daun limau, daun kari... aku terlupa lak nak beli daun kesum... taugeh dan daun kucai...aku beli gak sikit cincau....

Rajinnya...(puji diri sendiri)

Ialah sapa nak puji kalo tak diri sendiri yang puji... bukak aku buat kuih lopes.... hehehehheeee... terror jugak aku ni.... try 1st time.... tapi aku tak dan nakmakan.... lepas buka dah full.... takleh nak masuk apa2... perut aku kecik kot.... ceh.... padahal melantak penuh pinggan mana tak fullnya.... hehehehehe..... Terima kasih pada kak liza kerana resepinya banyak membantu aku sepanjang puasa ni.... Tq kak liza... arigato kak liza.... aku sayang sangat kat fotopages kak liza dan member2 dia yang banyak bagi aku intai resepi, then aku dengan seronoknya masak untuk whole family aku yang ciput ni.... heheheheheee.....
Aku seronok sangat bila tengok anak atau laki aku makan banyak apa yang aku masak.... memula kawin dulu aku malas giler masak.... tapi sekarang ni kira Alhamdulilah la jugak.... mana taknya... aku masa dari kecik sampai tamat bujang aku jarang masak... ataupun x pernah masak pun.... aku ada along yang memang chef keluarga kami.... aku ada mak yang tolong backup aku... aku ingat lagi kalo aku lepak2 kat dapur mesti along halau aku tengok tv.... bila dah dok asrama lagi la... balik aje, along akan masak aje ape yang aku nak makan.... kemas rumah pun aku jarang buat... yangaku ingat kena buat sapu sampah pagi2 kat ruang tamu yang sekangkang kera tu... pastu kekadang jemur baju... tu pun kalo aku tak boikot.... kalo aku boikot mesti diorang jugak yang buat.... spoil btul aku...

Tu yang memula kawin tu jadik culture shock... aku kena masak... aku kena basuh baju... jemur... angkat, lipat, iron.... rumah aku kena kemas.... then macam tak jadik aje.... aku perlukan banyak masajuga nak adapt semua benda tu.... sekarang pun oklah skit.... bab masak tu dah kira improve la jugak.... bab mengemas dengan bantuan kakak dan adik kira intermediate la kemahirannya.... tapi satu aje lagi peel aku yang sampai sekarang aku tak boleh nak kurangkan... aku ni ratu tido.... kalo tido tu, ya Allah.... payah giler nak bukak mata balik... heheeheee... laki aku kata tido mati... nasib baik dia tu cepat jaga..... hahahahaaa... contra dengan aku....

Aku ni kawin dah nak masuk tahun ke 6..... laki aku dah faham sangat dengan peel aku.... aku lak mintak2 dia takla kecik hati sangat dengan aku.... aku nikan budak baru belajar.... baru lagi ke???? hehehheehhe... kira baru la jugak.... Abang maafkan mama.... mama janji akan improve.... maafkan ye??? maaf yer????

Sabtu, 20 September 2008

Kena Halau.....

Semalam dalam sejarah aku sefamily kena halau dari rumah.... halau sekejab aje....
pasal denggi.... bahayanya... dekat blok aku ni dah 2 orang kena jangkitan denggi... sorang tingkat 1 dan 2.
Jadiknya aku dan family disuruh tinggalkan rumah untuk orang kementerian kesihatan sembur ubat nyamuk... Ubat nyamuk tu untuk membunuh nyamuk ke membunuh manusia.... hehehehee.... tah2 nyamuk tak mati.... hahahahahaaa
antara arahan yang diberikan oleh jabatan kementerian kesiahatan ialah:

1. turun dan tinggalkan rumah
2. bukak segala mala pintu dan tingkap
3. tutup makanan
4. kunci grill
5. turun dengan kadar segera atau istilah senangnya SEKARANG!!!

diorang tu datang sembur petang lak.... masa dah nak berbuka.... orang tengah masak kena turun... yang lawaknya ada gak yang tak turun... salah seorangnya kak nor... sebab dia pakai baju kelawar aje.. malu... lagi seorang kak aida... member tengah masak... dok diam-diam kat dapur... masa aku ajak dia turun, dia tengah pegang minyak ngan jag air... hahahahahaa.....

aku satu family adalah oarang yang betul2 ikut arahan... sebab semua turun... aku rasa rumah aku adalah rumah yang betul2 ikut arahan... fiza turun gak ngan batrisya tapi pintu rumah tak bukak pun...

Mama meeting & papa, kakak, adik selayang mall

Hari ni aku kena pi meeting pasal data pemulihan..... pi kena bawak laptop, jadik aku pun bawak laptop sekolah.... meeting pukul 2.30pm....

pukul 2 baru aku siap2 nak pi meeting sebab yang tukang hantar aku sembahyang jumaat.... sah2 la dioarang akan balik lewat... aku bukan tahu sekolah tu kat mana... malah ni kali pertama aku dengar nama sekolah tu SK Taman Prima... Latihan kat dewan latihan PPD gombak.... takut seh....

sampai kt sana 2.45pm... dah ramai la jugak... tapi orang bertonggeng jawab adakan kursus tak sampai lagi pun... biasala... aku pun carik tempat duduk.... cikgu2 ni semua dah kenal antara satu sama lain... aku gak yang baru tak kenal sapa2.... hehheehehee... last2 aku duduk kt sorg cikgu sk sg buluh... kak Ima...

pukul 3.00pm baru En Ramli sampai... tapi dia suruh tunggu Pn Norlini lak.... lama gak la... 3.15pm baru la Cikgu Norlini tu sampai.... En Ramli bagi cd untuk install satu program dalam laptop. tapi dia khabaq awal2 yang acess 2007 takleh bukak program tu... Ceh buang karen... sebab laptop sekolahtu guna office 2007... kalo aku tau bawak laptop wssb....

Jadik aku melopong aje... tapi godek2 la jugak... malu we sebab budk it tapi tak boleh bukak program yang setakat acess tu.... last2 aku boleh gak bukak piece by piece... dia takjadik sistem tapi kena guna manual.... kira bolehla gak dari duduk melangut...


Tapi aku nak komen skit la pasal persiapan diorang buat kursus tu.... kalo dah tahu user ko tu tak terror it... buat la satu user manual yang lengkap... yang jabatan yg panggil meeting ajor silini pun tak buat user manual... ajar semua thru verbal dan skit2 practical... boleh lupa la.... kat sekolah pun masa mengajor buadak pemulihan kita selalu guna kalo saya dengar saya lupa, kalo saya buat saya faham..... ni dah la benda yang baru suruh member tu ingat aje... member pun terkejut sebab dilantik secara paksarela.... ops... cukup la.. kang jadik pengarah pelajaran negeri lak... hahahahahaa.... insya Allah... amin....


Yang paling best, aku meeting.... half of my part lak kat selayang mall.... tengah main2 kat taman atas selayang mall.... eeeee.... jealousnya.... nak ikut gak... nak tengok keletah adik main benda2 tu semua.... kakak dah biasa main benda tu... setahu aku ni rasanya kali pertama adik main kat selayang mall... papa diorang ada snap gambar dan video.... jadik aku tempekkan sini.... mesti diorang enjoy... papa gak yang kopak..... takpela papa sekali sekala.... tak pun dua kali dua kala.... hehehehhehee