Ahad, 5 Disember 2010

Berpantang selepas keguguran

Ramai orang kata tak perlu berpantang selepas keguguran. Tapi arwah mak aku ada cakap rahim kita tetap digunakan seperti orang bersalin jugak. Hanya perut tak berapa besar dan takde baby yang kita kena jaga... Kata mak aku kalo orang bersalin ni macam buah mangga masak yang memang gugur secara sendiri/nature. Tapi kalo gugur ni macam buah mangga muda dipetik dari tangkainya, jadik banyak getah yang meleleh-leleh. Jadik kata arwah mak lagi la kena jaga.

Jadi aku masa keguguran, aku berpantang secara eksklusif selama 2 minggu (14hari) dan selainnya aku berpantang secara separa ekdklusif.. Dalam masa 2 minggu (masa mc yang doktor bagi kat aku lepas aku D&C), makanan ruji aku adalah nasi, ikan haruan (goreng/sup) dan minum air panas. Aku bertungku 4 kali sehari (pagi, tengahari, sebelum maghrib dan sebelum tido). Aku juga memakai bengkung time aku tak bertungku. Aku juga memakai pilis, menyapu param dan mandi herba. Memakai stokin sepanjang masa. Tapi aku buat secara eksklusif selama 2 minggu. Lepas tu aku tak la buat semua tu sebab dah bekerja, kang bau jamu herba lak.

Selepas 2 minggu aku berpantang tidak minum air ais sehingga 100 hari. Berpantang bersama suami 44hari. Nak lama, tapi kesian kat hubby. Kira aku berpantang macam orang bersalin jugak tetapi tak lama... Ni semua berkat nasihat arwah mak aku la. Kalo ikut orang sekarang main redah aje. Tapi mak aku kata kalo kita berpantang sepenuhnya, kita akan kurang rasa sejuk lepas tu. Mungkin betul sebab aku sekarang ni kalo pukul 10pagi pun aku masih rasa sejuk. Bila malam pulak hubby dan anak2 panas, aku lak rasa sejuk semacam aje... mungkin betul kata mak aku. Jadi kalo nak kembali sihat aku kena berpantang betul selepas melahirkan anak aku kali ni....

3 ulasan:

Ayu Firzara berkata...

hye...salam singgah...
saya baca artikel ini...untuk tambah pengetahuan tentang berpantang ketika keguguran memandangkan saya pun tengah berpantang...huhu

Rin_Aff berkata...

as salam..kak zaidah...
saya kenal akak dari RH...
nak tnye..lepas keguguran..brp lame akak lekat semula..??
ade tak ape2 tips yg akak amalkan...
blh la share2...
(",)

..:::FIRDAUS@HUDA::.. berkata...

ai...tbaca n3 u,...tgh bpantang ni...tp xtau apa yg bleh apa yg cbleh..my mum mmg kata kena pntng teruk dari lps bsalin,...tp dia kata itu ini bleh ja makan...janji i tak sejuk n demam...so far smpai dah smggu ni ok ja..makan ikan n ayam...ikan tggiri,kembung n talang masin....minuman ais mmg xminum la..i minum rebusan manjakani sblm tido...harap2 tu ok la kut...cara duduk, tido n jalan...mula2 tu agak lemah lmbut..tp lps 3 ari...hm...xder lg dah...huhuhu....agak2 xpa kut yer....