Khamis, 7 Oktober 2010

Tomyam putih


Bahan-bahan
1 labu bawang besar, potong baji
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
4-5 tangkai cili api
2 batang serai
1 sudu besar sos ikan
5 helai daun limau purut
2 sudu besar jus lemon
1 1/2 liter air
1/2 ekor ayam di potong kecil
garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula
1 sudu besar minyak masak
1 biji tomato di potong 4
1/4 cawan santan
sayur-sayur lain seperti carrot, bunga kubis, putik jagung, batang saderi dan lain-lain..
Cara-cara
Panaskan minyak dalam periuk,
Tumis bawang putih sampai naik bau..masukkan ayam,
Kacau hingga ayam separuh masak, masukkan air dan didihkan.
Bila dah mendidih, masukkan semua bahan2 lain kecuali sayur...renihkan.
Masukkan santan.
Perasakan garam dan gula.
Akhir sekali masukkan sayur-mayur yang di sukai.
Didihkan lagi beberapa minit, siap!

Tiada ulasan: