Khamis, 17 Mac 2011

Menjawab persoalan....

Pinky said...
akak, saya berminat sangat dengan cerita akak...i pun teringin nak ada twins...i baru je kehilangan my baby at 7 weeks....akak makan clomid untuk apa? dulu akak dapat negatif test kan, lepas tu dapat positif ke?
Tq pinky sebab sudi baca blog akak.... Akak pun tak sangka akan dapat twins... Pinky jangan sedih sangat sebab akak pernah 2 kali kehilangan pertama pada tahun 2008 (6weeks) dan terbaru 2010 (9weeks)... Memang sedih coz kita dah mengharap tapi itu ketentuan Ilahi... Pinky dikira bertuah kerana sac keluar secara natural... Akak kedua-duanya D&C....
Betul akak ambik clomid kerana selepas D&C 6 bulan (2010) akak masih tak mengandung lagi. Jadi akak jumpa gynea akak minta clomid dos yang paling rendah. Gynea pada mulanya memang x kasi coz dia tahu akak subur tapi akak minta gak coz dah lama sangat tunggu. Anak yang kecik pun dah 4 tahun masa tu. jadik akak pujuk gynea bagi clomid untuk akak gak... Clomid ni fungsinya menghasilkan telur (ovum) lebih dari 1. Jadi kemungkinan untuk mengandung lebih tinggi... tapi prosesnya rumit sebab selepas kita makan clomid kita perlu follow up setiap bulan di gynea untuk memastikan ovari kita tidak stress.... Kalo ovari stress mcm2 boleh berlaku... salah satu yang paling dirisaukan adalah ovari kita boleh pecah. Semasa jumpa gynea dia akan buat TVS kat kita (scan ikut bawah tu).... masa tu dia akan kira berapa telur yang dihasilkan. Jadi masa tu jugak gynea akan nasihatkan untuk bersama dengan suami atau perlu datang beberapa hari kemudian... Alhamdulilah, semasa akak di scan semuanya normal dan gynea nasihat supaya terus bersama dengan suami selepas balik dari klinik... Tapi masa tu xde mood... sebab tu akak kena makan 2 cycle... 1st cycle x melekat pun. 2nd cycle baru la bertuah.... Bila 6 weeks scan masa tu gynea sahkan akak mengandung kembar... Tetapi gynea advice jangan mengharapkan sangat sebab ada kes twin tetapi tak selamat salah satu atau kedua-duanya. Tapi hubby akak dah over excited coz dia memang dah lama nak tambah baby. Akak aje yang x mau coz sebelum ni akak sambung belajar...
Sejak 2010, akak memang every month akan check upt coz mengharapkan sangat mengandung. Kalo lewat sehari pun akak akan check. Menang biasa dapat result -ve..... tapi masa mengandungkan twin ni.... result upt samar2 sangat... sampai hubby kata hormon aje kot... tapi Alhamdulilah memang rezeki kami.... Akak kalo dah -ve tu kompem -ve.... tak pernah lak dari -ve jadik +ve....
Akak harap Pinky bersabar ye... akak pun masa lepas kawin 6 bulan kosong.... Ni pinky baru 8 bulan berkahwin... InsyaAllah ada rezeki nanti.. Pinky bertuah gak sebab dah pernah mengandung... Cuba lagi ye sayang....

4 ulasan:

Pinky berkata...

ok kak...sungguh lega hati saya bila akak ckp mcm tu.harap harap pinky pun boleh mengandung balik sebab hubby mengharap sangat-sangat...i period terakhir pada bulan january 2011...sampai sekarang tak keluar...ingatkan pregnant, tapi bila test -ve , doctor scan pun cakap lining tebal tapi tak nampak apa2.duhai, dugaan betul lar kak, pastu doctor bagi primolut untuk turun darah, hari ini last day ambil ubat, hope so boleh keluar lar tu...i pun mintak clomid kat doctor, tapi tak bagi, dia suruh i cuba sendiri.....emm taktau lar kak.....hope so next month boleh jadi...... tapi hapi utk akak...tengok anak2 akak sangat comel....teringin nak ada anak sendiri..... :)

Maznie berkata...

best baca blog u.. i tgh pantang sb micarry.. sedih tp dah de rezeki redha je. Tak sangka ttg keberkesanan ubat utk hasilkan twin babies.. all the best for u dear!

Zaidah berkata...

Mazni... xper... Allah maha mengetahui... mungkin Allah akan bagi rezeki yang lebih baik mcm zaidah... hehehehe

Tapi ubat tu tak semestinya dan berkesan menjadikan seseorang itu mengandung kembar... Mungkin rezeki kami sekeluarga... Sebab ramai gak kekawan yang makan tapi x jugak mengandung...

zalira morni berkata...

Assalamualaikum kak...

Salam aidilfitri :)

Sy nk tnya,apa yg akak mksdkn dgn 1st cycle n 2nd cycle...?

Sy pn bru nk mkn clomid..tp tguu period dlu..