Jumaat, 11 Februari 2011

Saat Kelahiran Puteri Sulung Kesayanganku...

15hb Februari 2004
Ada jemputan kahwin. Kenduri kakak pada kawan aku (Fiza) di AU Keramat. Aku makan nasi minyak dengan jayanya. Siap bertambah lagi. Pastu balik rumah lepak-lepak aje... Malamnya aku rasa x sedap perut, rasa tak puas bila buang air kecik. Selang sejam aku berulang ke tandas. Sampai pukul 12 tengah malam baru aku lena tertido selepas beberapa kali ke tandas.

16hb Februari 2004
Pukul 5.30 pagi aku terjaya sebab bahagian atas abdomen aku sakit sangat. Hubby lak cakap nak bersalin kot, tapi aku due lambat lagi... EDD aku 28/2/2004.... masih ada 2 minggu lagi dan berdasarkan pengalaman kawan kalo belom EDD pastinya kena halau balik dari hospital... Jadik aku pun tengok TV sebab nak menghilangkan rasa sakit tu.... Dalam pukul 6 lebih (pagi) aku x tahan sakit atas abdomen tu. Hubby pun ajak ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).... yang lawaknya hubby dah sampai HUKM tapi tak tau nak drop aku kat mana... Jadik aku ajak la dia balik.... Sampai rumah sakit dah hilang then aku pun sambung tido....

Sorry x dapat sambung cerita coz aku betul2 mengantuk... Sambung esok la ye.... Bye

Khamis, 10 Februari 2011

Dah besar anak sulung mama.....

Lagi 6 hari, anak sulung mama akan berusia genap 7 tahun. Tujuh tahun dulu pelbagai pengalaman yang telah kami berdua (mama&papa) hadapi untuk membesarkan anak sulung kami dengan sempurna.
Papa
Begitu excited dengan kelahiran anak sulungnya... Malah pernah cakap dengan mama sayangnya dia pada anaknya 200%.... Pada mama yang melahirkan anaknya hanyalah 99%.... Kesian mama, tapi itu salah satu cara papa menunjukkan sayangnya dia pada anaknya itu..
Mama
Semasa kakak kecil lagi mama adalah mama yang garang. Kakak pasti kena marah atau pukul (pukul2 manja). Ini kerana mama rasa dari kecil mama kena didik anak mama supaya berdisplin. Alhamdulilah, sekarang anak mama adalah anak yang memang baik walaupun kekadang moody gak... Mama rasa cukup senang menjaga kakak dan kakak seorang anak yang begitu berdikari. Alhamdulilah...
Kat sini mama nak abadikan saat-saat mengandungkan kakak....
Selepas 6 bulan mama & papa berkahwin, Alhamdulilah akhirnya mama mengandungkan kakak. Orang paling excited semestinya papa... Segala mala makanan yang x sihat tak dibenarkan makan. Semasa mengandungkan kakak, Alhamdulilah mama x ada sebarang alahan yang teruk. Alahan manja2 ada.... Contoh alahan yang sampai sekarang turut mempengaruhi kakak adalah semasa mengandungkan kakak mama x suka makan nasi. Tapi bihun dan mee mamak sahaja yang lalu untuk masuk ke tekak mama. X muntah kalo makan nasi tapi nasi tu rasa x sedap... Jadi setiap harilah mama dan papa makan di kedai Mamak NZ Wangsa Maju.
Dan setiap malam mesti mama bermimpikan seorang tua berdiri di sebalik dinding dan menenung mama dengan tenungan yang menakutkan. Matanya besar. Sampai sekarang mama x boleh lupakan wajah orang tua itu. Semasa mengandungkan kakak juga mama x begitu rasa pergerakkan kakak dalam kandungan mama. Mama hanya rasa bila kakak sedu di dalam perut mama.
Semasa 7 bulan, mama mimpi yang mama melahirkan anak tanpa tangan, esoknya juga mama ajak papa ke klinik untuk scan kakak.... hahahahahaha.... Masa 7 bulan juga mama jatuh dari kerusi sebab masa tu mama sebok mengemas rumah... Alhamdulilah, keperempuanan kakak terselah dari dalam kandungan lagi. Mama suka memasak dan mengemas semasa mengandungkan kakak. Sekarang kakak dah tunjukkan skill kakak mengemas dan membantu mama mencuci pinggan.... Heheheheheehe....
Rasanya itu aje pengalaman mengandung kakak yang dapat mama kongsikan kat sini.... Esok mama akan sambung bagaimana prosese kelahiran kakak pula.

Ahad, 6 Februari 2011

Kek Batik/Puding Batik Biskut Marie


Bahan-bahan :

40 keping biskut Marie
5 sudu mentega
3 sudu MILO
1/4 tin susu krimer pekat manis
1 biji telur
1/2 cawan air
3 sudu besar koko
2 sudu gula
sedikit emulco coklat (x letak pun sbb xde)

Cara Membuatnya :
1. Panaskan mentega dan 1/2 cawan air hingga mentega itu cair.Gunakan api perlahan.
2. Masukkan milo,susu krimer, gula, koko dan emulco coklat. Kacau sebati.
3. Pukul telur dengan garfu dan masukkan ke dalam periuk. Masak adunan hingga pekat.
4. Masukkan biskut marie yang telah dibelah 4. Kacau hingga semua biskut basah.
5. Sediakan loyang berukuran 10 inci atau 9 inci. Griskan dengan minyak atau lapik plastik.
6. Tuangkan adunan dan ratakan.Apabila agak sejuk,tekan dengan plastik agar padat.
7. Masukkan dalam peti sejuk setelah puding agak suam.Setelah keras, bolehlah dipotong dengan pisau tajam.

Tips membuat puding/kek batik:
1. Biskut Marie hendaklah dipatahkan 4.Jangan terlalu kecil kerana tak nampak corak batiknya.
2. Mentega hendaklah dicairkan baru dimasukkan bahan-bahan yang lain.
3. Adunan hendaklah dikacau hingga pekat, baru masukkan biskut marie. Kacau sebentar saja supaya biskut marie tidak terlalu lembik.
4. Griskan loyang atau lapikkan dengan plastik agar mudah dikeluarkan.
5. Setelah menuang adunan ke dalam loyang, tekan perlahan dengan plastik supaya padat.
6. Biarkan puding suam baru masukkan dalam peti sejuk. Untuk cepat beku, masukkan dalam freezer atas selama 1 jam.
7. Setelah beku, potong dengan pisau tajam dan hidangkan.

Rabu, 2 Februari 2011

Pengalaman Minum Air Gula Semasa Mengandung

Hari ni aku kena minum air gula untuk memastikan aku tidak menghadapi gestational diabetes (diabetes ketika hamil).
Semasa hamil diabetes akan berlaku kerana paras gula (glucose) ibu melebihi paras normal. Keadaan jangka pendek ini berlaku semasa hamil sahaja dan paras gula tersebut akan kembali ke paras normal selepas bersalin.
4% dari wanita hamil mengalami gejala diabetes ketika hamil dan 70% dari mereka akan pulih dari gejala tersebut. Walaupun diabetes semasa hamil selalunya akan pulih selepas bersalin, kebanyakan mereka akan membentuk diabetes jenis ke-2. Diabetes yang tidak dirawat akan memberikan kesan buruk terhadap kesihatan ibu dan bayi.

Sapa yang kena minum air gula ni?
Semua wanita hamil mempunyai potensi menghidapi diabetes dan kebanyakan wanita yang menghidap penyakit tersebut tidak mempunyai faktor risiko. Bagaimanapun sesetengah wanita berisiko tinggi untuk mendapatkannya. Faktor risiko adalah :
1. Umur: Wanita hamil yang berumur lebih dari 35 tahun cenderung untuk mendapat gejala tersebut.
2. Sejarah diri dan keluarga: Anda berisiko tinggi jika ada sejarah dari kalangan ahli keluarga yang menghidap diabetes peringkat awal atau anda menghidap diabetes semasa kehamilan dahulu.
3. Berat badan: Berat badan seseorang wanita sebelum hamil melebihi 80 kg
4. Sejarah mempunyai bayi yang besar: Si ibu yang pernah bersalin dengan berat badan bayi melebihi 3.5 kg adalah berisiko tinggi.
5. Kehamilan kembar: Wanita yang telah mendapat kehamilan kembar atau ‘hydramnions’ adalah mempunyai risiko tinggi.
Bagaimana proses minum air gula
1. Kena berpuasa dari pukul 10 malam pada malam sebelum ke klinik
2. Pukul 7.30pagi kena dah ada kat klinik untuk ambil nombor giliran.
3. Apabila nombor giliran dipanggil, maka darah kita akan diambil sebanyak 5ml
4. Selepas tu, nurse akan bagi kita segelas air gula (mengandungi gula sebanyak 75 gram)
5. Selepas habis minum gula kena tunjuk kat nurse cawan kosong tu.
6. Nurse akan bagi tempoh 2 jam untuk tunggu, tapi x bagi balik. Kena tunggu di klinik sebab kalo balik bacaannya akan lari (kata nurse la)
7. Paras gula yang normal
Puasa <> Selepas minum air gula (selepas 2 jam) <>
8. Jika paras gula dalam darah anda melebihi 140 mg/dl, maka anda telah di diagnosis sebagai ‘gestational diabetes’
Kesan Terhadap Bayi
1. Kematian kandungan dalam rahim : Berisiko tinggi berlaku kematian bayi dalam kandungan walaupun selepas 2 bulan hamil.
2. Pembesaran bayi yang berlebihan: Gula dalam darah yang berlebihan menyebabkan bayi menjadi besar (macrosomia) membawa kepada masalah kesukaran untuk bersalin. Bayi yang mempunyai saiz yang melebihi 4 kg akan mendapat risiko kecacatan bahu.
3. Tekanan darah rendah (hypoglycemia) dikalangan bayi baru lahir: Paras gula dalam darah yang tinggi membuatkan bayi menghasilkan lebih banyak insulin untuk mengurangkan paras gula dalam darah semasa dalam rahim. Insulin yang berlebihan menyebabkan hypoglycemia berlaku kepada bayi setelah dilahirkan dan bayi memerlukan penyusuan yang kerap. Dalam kes-kes tertentu, penyelesaian melalui intravenous (IV) gula diperlukan atau jika tidak bayi akan mengalami kecacatan otak.
4. Simtom lemah pernafasan: Bayi yang mempunyai ibu yang mengalami diabetes semasa hamil boleh berisiko tinggi untuk mendapatkan kesukaran bernafas dan memerlukan sokongan ventilator.
5. Bayi pra-matang mudah mendapat demam kuning.(jaundice)
6. Berisiko tinggi untuk menghidap diabetes jenis ke-dua dan kegemukkan(obesity) kemudian hari.

Kesan Terhadap Wanita Mengandung
1. Wanita yang sedang hamil berisiko tinggi untuk menghidap ‘pre-eclampsia’ (mempunyai tekanan darah tinggi dan berlebihan protein dalam air kencing) selepas empat bulan hamil.
2. Seseorang wanita berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan seperti vaginal moniliasis (jangkitan faraj), jangkitan pada luka yang menyebabkan lambat untuk pulih.
3. 50% dari wanita hamil boleh menghidap diabetes jenis ke-dua kemudian hari.