Bahan-bahan
2 ulas bawang merah kecil (dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
3 tangkai daun kari
Tulang Ikan Masin (5 keping)
1 paket sebuk kari ikan
1/2 cawan santan pekat
Nangka 6 keping dipotong kecil
Asam jawa
Sedikit Air
Minyak untuk menumis
garam secukup rasa (jika dah masin x perlu bubuh)
Cara:
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
- Larutkan serbuk kari dengan sedikit air. Masukkan ke dalam periuk selepas bahan tumis naik bau.
- Kacau supaya kari tidak berkerak, kacau sehingga naik minyak.
- Masukkan sedikit air dan asam jawa ke dalam kari. Tunggu hingga mendidih.
- Masukkan nangka dan ikan masin. Masukkan juga sedikit santan. Kacau supaya jangan naik minyak. Masak dengan api sederhana
- Selepas mendidih masukkan semua santan dan kacau sehingga mendidih lagi.
- Rasa garam, jika kurang tambah sedikit. Tapi biasanya x perlu sebab ikan masin telah cukup masin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan